Čokoládové perníčky plnené lekvárom

Tieto Vianoce som plnené perníčky piekla prvýkrát a nie naposledy. Nie je nič vianočnejšie, ako vôňa upečených perníčkov pri uchlipkávaní horúceho čaju. 🙂

Ak ste si niekedy len tak v obchode kúpili balík perníčkov, zistili ste, že sú úplne suché, umelé a plné cukru a nakoniec vám ani nechutili. Výroba domácich plnených perníčkov ale nemusí byť vôbec zložité a náročné!

Výsledok bol ohromný! Mäkkučké nadýchané perníčky, ktoré vydržali počas celých Vianoc. Následujte recept a tie najlepšie perníčky môžete mať aj u vás doma. 🙂

1 ks obsahuje: 79 kcal | 2,5g tuku | 1,5g bielkovín | 12g sacharidov |

Suroviny

Cesto na 40 ks:
300g hladkej špaldovej múky
125g trstinový cukor
125g medu
50g tradičného masla
20g práškového kakaa
3 ČL perníkového korenia
½ ČL jedlej sódy
štipka soli

Plnka: 50-100g hustého slivkového lekváru

Čokoládová poleva:
150g kvalitnej horkej čokolády
2 PL kakaového masla/kokosového oleja

Zdobenie: lyofilizované ovocie

Postup

Trstinový cukor, med a maslo spolu roztopíme v malom hrnci na miernom plameni a odstavíme na bok, bay zmes mierne vychladla. Potom som pridala perníkové korenie a soľ a dobre premiešala. Nakoniec som vmiešala do zmesi rozšľahané vajce.

Špaldovú múku, kakao a jedlú sódu som preosiala cez sitko do misky. Potom som pridala medovo-perníkovú zmes a vypracovala tuhšie cesto (počas miesenia sa cesto možno bude trošku lepiť, a tak si môžete pomúčiť ruky alebo pridať trošku viac múky, ale nie príliš veľa, aby neboli perníčky príliš tvrdé). Cesto som zabalila do potravinárskej fólie a dala cez noc odpočívať do chladničky.

Na druhý deň som cesto vyvaľkala na jemne pomúčenej doske na hrúbku 3 mm a vykrajovala rôzne tvary (ja som vykrajovala iba srdiečka) a ukladala na plech vyloženým papierom na pečenie. Na jednu polovicu srdiečok som pridala do stredu polovičku lyžičky lekváru a zakryla druhým srdiečkom (aj po okrajoch, nech nevytečie lekvár).

Piekla som 12-14 minút pri 180 stupňoch podľa veľkosti perníčkov (pečte radšej kratšie, ako dlhšie, aby sa perníčky nevysušili) a nechala úplne vychladnúť.

V malom hrnci som si zatiaľ nechala roztopiť čokoládu s kakaovým maslom a namáčala perníčky do čokolády. Nakoniec som posypala lyofilizovaným ovocím a nechala čokoládu stuhnúť. Potom som perníčky premiestnila do krabice, dobre uzatvorila a skladovala na balkóne. Perníčky budú do pár dní úplne mákké.

Dobrú chuť praje Dominika!

www.fitnessguru.sk/recepty/

Tieto Vianoce som plnené perníčky piekla prvýkrát a nie naposledy. Nie je nič vianočnejšie, ako vôňa upečených perníčkov pri uchlipkávaní horúceho čaju. 🙂

Ak ste si niekedy len tak v obchode kúpili balík perníčkov, zistili ste, že sú úplne suché, umelé a plné cukru a nakoniec vám ani nechutili. Výroba domácich plnených perníčkov ale nemusí byť vôbec zložité a náročné!

Výsledok bol ohromný! Mäkkučké nadýchané perníčky, ktoré vydržali počas celých Vianoc. Následujte recept a tie najlepšie perníčky môžete mať aj u vás doma. 🙂

1 ks obsahuje: 79 kcal | 2,5g tuku | 1,5g bielkovín | 12g sacharidov |

Suroviny

Cesto na 40 ks:
300g hladkej špaldovej múky
125g trstinový cukor
125g medu
50g tradičného masla
20g práškového kakaa
3 ČL perníkového korenia
½ ČL jedlej sódy
štipka soli

Plnka: 50-100g hustého slivkového lekváru

Čokoládová poleva:
150g kvalitnej horkej čokolády
2 PL kakaového masla/kokosového oleja

Zdobenie: lyofilizované ovocie

Postup

Trstinový cukor, med a maslo spolu roztopíme v malom hrnci na miernom plameni a odstavíme na bok, bay zmes mierne vychladla. Potom som pridala perníkové korenie a soľ a dobre premiešala. Nakoniec som vmiešala do zmesi rozšľahané vajce.

Špaldovú múku, kakao a jedlú sódu som preosiala cez sitko do misky. Potom som pridala medovo-perníkovú zmes a vypracovala tuhšie cesto (počas miesenia sa cesto možno bude trošku lepiť, a tak si môžete pomúčiť ruky alebo pridať trošku viac múky, ale nie príliš veľa, aby neboli perníčky príliš tvrdé). Cesto som zabalila do potravinárskej fólie a dala cez noc odpočívať do chladničky.

Na druhý deň som cesto vyvaľkala na jemne pomúčenej doske na hrúbku 3 mm a vykrajovala rôzne tvary (ja som vykrajovala iba srdiečka) a ukladala na plech vyloženým papierom na pečenie. Na jednu polovicu srdiečok som pridala do stredu polovičku lyžičky lekváru a zakryla druhým srdiečkom (aj po okrajoch, nech nevytečie lekvár).

Piekla som 12-14 minút pri 180 stupňoch podľa veľkosti perníčkov (pečte radšej kratšie, ako dlhšie, aby sa perníčky nevysušili) a nechala úplne vychladnúť.

V malom hrnci som si zatiaľ nechala roztopiť čokoládu s kakaovým maslom a namáčala perníčky do čokolády. Nakoniec som posypala lyofilizovaným ovocím a nechala čokoládu stuhnúť. Potom som perníčky premiestnila do krabice, dobre uzatvorila a skladovala na balkóne. Perníčky budú do pár dní úplne mákké.

Dobrú chuť praje Dominika!

www.fitnessguru.sk/recepty/