Úžasný špaldový germknodel s vanilkovo-citrónovým krémom

Germknodel je typické rakúske jedlo, ktoré žne úspech hlavne v zimných mesiacoch. Mohli by sme ho jemne prirovnať k našim pareným buchtám, no v Rakúsku sa podávajú plnené slivkovým lekvárom preliate úžasným vanilkovým krémom a kopou maku. 🙂 Asi to neznie teraz veľmi fit, však?

Čo ak by sme tomuto úžasnému a lákavému jedlu pridali výživovú hodnotu a nejedli iba prázdne kalórie? Priznám sa, milujem tieto jedlá a z času na čas si ich doprajem v zdravšej a výživnej forme v prijateľnom množstve. To nám nemôže ublížiť. 🙂

V recepte som zredukovala množstvo cukru, pridala orieškovú špaldovú múku od @zdravie_z_pece, z ktorej sú buchty naozaj mäkkučké ako obláčiky, z omáčky som odstránila tučnú smotanu a pripravila krémovú vanilkovo-citrónovú omáčku jednoducho z pudingu a mlieka.

Ak ste fanúšik tohto jedla ako ja a chcete si pripomenúť zimnú lyžovačku v Rakúsku prostredníctvom týchto parených buchtičiek, tak neváhajte, pretože z nich spadnete na zadok!

TIP: Kravské mlieko môžete v recepte nahradiť rastlinným mliekom podľa výberu. Skúsené gazdinky si môžu pripraviť z kvásku. 🙂

1 čistá plnená buchta obsahuje: 359 kcal, 8g tuku, 10g bielkovín, 62g sacharidov

Suroviny

Cesto na 4 ks:
250g celozrnnej špaldovej múky @zdravie_z_pece
25 ml polotučného mlieka
25 ml rozpusteného masla ghí
7g sušeného droždia
1 celé vajce + vaječný žĺtok
1 PL trstinového cukru

Plnka: slivkový lekvár

Omáčka:
600 ml polotučného mlieka
1 balenie vanilkového pudingu s pravou vanilkou
3 PL trstinového cukru
Citrónová kôra z 1 citrónu

Posýpka: mletý mak s cukrom, rozpustené maslo

Postup

Príprava trvá 120 min

Buchty: Celozrnnú špaldovú múku som si preosiala cez sitko do misy. Potom som do misy pridala všetky zvyšné suroviny a vymiešala pružné a elastické cesto. Cesto som jemne poprášila múkou a zakryla kuchynskou utierkou a nechala aspoň 90 minút vykysnúť. Potom som cesto premiestnila na pomúčenú kuchynskú linku a cesto zľahka „prehnietila“. Cesto som rozdelila na 4 rovnaké kúsky. Z každého kúsku som prstami vytvarovala hrubšiu placku, ktorú som naplnila slivkovým lekvárom, zabalila do tvaru bochníka, aby plnka nevytiekla, a obrátila na druhú stranu. Takto pripravené buchty som nechala ešte zakryté pod utierkou 20 minút podkysnúť. V parnom hrnci som buchty naparovala s dostatočným odstupom 12 minút. Zatiaľ som si pripravila omáčku.

Omáčka: V 100 ml mlieka som si rozmiešala vanilkový puding. Zvyšné mlieko som si dala zovrieť nad mierny plameň, pridala trstinový cukor a citrónovú kôru a premiešala. Následne som pridala rozmiešaný puding a miešala, dokiaľ mi nevznikol mierne hustý krém a odstránila z plmeňa.

Hotové buchty som podávala preliate pudingom a posypané makom, prípadne rozpusteným maslom ghí.

Dobrú chuť praje Dominika!

www.fitnessguru.sk/recepty/

Germknodel je typické rakúske jedlo, ktoré žne úspech hlavne v zimných mesiacoch. Mohli by sme ho jemne prirovnať k našim pareným buchtám, no v Rakúsku sa podávajú plnené slivkovým lekvárom preliate úžasným vanilkovým krémom a kopou maku. 🙂 Asi to neznie teraz veľmi fit, však?

Čo ak by sme tomuto úžasnému a lákavému jedlu pridali výživovú hodnotu a nejedli iba prázdne kalórie? Priznám sa, milujem tieto jedlá a z času na čas si ich doprajem v zdravšej a výživnej forme v prijateľnom množstve. To nám nemôže ublížiť. 🙂

V recepte som zredukovala množstvo cukru, pridala orieškovú špaldovú múku od @zdravie_z_pece, z ktorej sú buchty naozaj mäkkučké ako obláčiky, z omáčky som odstránila tučnú smotanu a pripravila krémovú vanilkovo-citrónovú omáčku jednoducho z pudingu a mlieka.

Ak ste fanúšik tohto jedla ako ja a chcete si pripomenúť zimnú lyžovačku v Rakúsku prostredníctvom týchto parených buchtičiek, tak neváhajte, pretože z nich spadnete na zadok!

TIP: Kravské mlieko môžete v recepte nahradiť rastlinným mliekom podľa výberu. Skúsené gazdinky si môžu pripraviť z kvásku. 🙂

1 čistá plnená buchta obsahuje: 359 kcal, 8g tuku, 10g bielkovín, 62g sacharidov

Suroviny

Cesto na 4 ks:
250g celozrnnej špaldovej múky @zdravie_z_pece
25 ml polotučného mlieka
25 ml rozpusteného masla ghí
7g sušeného droždia
1 celé vajce + vaječný žĺtok
1 PL trstinového cukru

Plnka: slivkový lekvár

Omáčka:
600 ml polotučného mlieka
1 balenie vanilkového pudingu s pravou vanilkou
3 PL trstinového cukru
Citrónová kôra z 1 citrónu

Posýpka: mletý mak s cukrom, rozpustené maslo

Postup

Príprava trvá 120 min

Buchty: Celozrnnú špaldovú múku som si preosiala cez sitko do misy. Potom som do misy pridala všetky zvyšné suroviny a vymiešala pružné a elastické cesto. Cesto som jemne poprášila múkou a zakryla kuchynskou utierkou a nechala aspoň 90 minút vykysnúť. Potom som cesto premiestnila na pomúčenú kuchynskú linku a cesto zľahka „prehnietila“. Cesto som rozdelila na 4 rovnaké kúsky. Z každého kúsku som prstami vytvarovala hrubšiu placku, ktorú som naplnila slivkovým lekvárom, zabalila do tvaru bochníka, aby plnka nevytiekla, a obrátila na druhú stranu. Takto pripravené buchty som nechala ešte zakryté pod utierkou 20 minút podkysnúť. V parnom hrnci som buchty naparovala s dostatočným odstupom 12 minút. Zatiaľ som si pripravila omáčku.

Omáčka: V 100 ml mlieka som si rozmiešala vanilkový puding. Zvyšné mlieko som si dala zovrieť nad mierny plameň, pridala trstinový cukor a citrónovú kôru a premiešala. Následne som pridala rozmiešaný puding a miešala, dokiaľ mi nevznikol mierne hustý krém a odstránila z plmeňa.

Hotové buchty som podávala preliate pudingom a posypané makom, prípadne rozpusteným maslom ghí.

Dobrú chuť praje Dominika!

www.fitnessguru.sk/recepty/