Slaný quiche so špenátom a feta syrom

Kto povedal, že koláč musí byť len sladký? 🙂 Francúzi vedia, čo je dobré!

Milujem francúzske slané koláče, hlavne preto, že na vrch krehkého cesta môžete poukladať kombináciu chutí, ktorú milujete. Moja najobľúbenejšia je práve kombinácia slaného feta syru a baby špenátu. Tento koláčik vám urobí radosť kedykoľvek počas dňa.

1 ks obsahuje: 239 kcal, 13g tuku, 9g bielkovín, 15g sacharidov

Suroviny

Cesto na 12 porcií:
200g hladkej špaldovej múky
125g tradičného masla
9 PL studenej vody
Štipka soli

Plnka:
400 ml smotany na varenie
125g baby špenátu
200g feta syru
100g sladkej kukurice
5 cherry paradajok
4 ks vajcia
Mleté čierne korenie
Himalájska soľ

Postup

Príprava trvá 60 minút

Cesto
Studené maslo som si nakrájala na kocky a zapracovala prstami do múky. Potom som pridala vodu, aby sa mi cesto krásne spojilo a vypracovala tuhšie nelepivé cesto. Cesto som zabalila do potravinárskej fólie a dala nachvíľku do chladničky, kým som si pripravila veci na plnku.

Plnka
Baby špenát som si na panvici s troškou vody „sparila“, aby stratil objem a pustil prebytočnú vodu, ktorú som z neho potom vyžmýkala. Smotanu som zmiešala s vajíčkami, soľou a korením a dala bokom.

Rúru som si predhriala na 200 stupňov. Okrúhlu formu (23 cm) som vymazala maslom a posypala trochou špaldovej múky. Cesto som si vyvaľkala do tvaru kruhu tak, aby pokrylo celú formu (aj okraje) a pomocou valčeka na cesto som ho premiestnila do formy. Vyčnievajúce cesto z formy som odrezala. Spodok cesta som poprepichovala vidličkou a dala zapiecť na 12 minút.

Potom som cesto vytiahla, na spodok poukladala špenát, kukuricu, nakrájaný feta syr, a to všetko zaliala smotanou, ktorú som predtým dochutila soľou a korením. Na vrch som poukladala cherry paradajky nakrájané na polovicu a dala zapiecť ešte na približne 30 minút.

Dobrú chuť praje Dominika!

www.fitnessguru.sk/recepty/

Kto povedal, že koláč musí byť len sladký? 🙂 Francúzi vedia, čo je dobré!

Milujem francúzske slané koláče, hlavne preto, že na vrch krehkého cesta môžete poukladať kombináciu chutí, ktorú milujete. Moja najobľúbenejšia je práve kombinácia slaného feta syru a baby špenátu. Tento koláčik vám urobí radosť kedykoľvek počas dňa.

1 ks obsahuje: 239 kcal, 13g tuku, 9g bielkovín, 15g sacharidov

Suroviny

Cesto na 12 porcií:
200g hladkej špaldovej múky
125g tradičného masla
9 PL studenej vody
Štipka soli

Plnka:
400 ml smotany na varenie
125g baby špenátu
200g feta syru
100g sladkej kukurice
5 cherry paradajok
4 ks vajcia
Mleté čierne korenie
Himalájska soľ

Postup

Príprava trvá 60 minút

Cesto
Studené maslo som si nakrájala na kocky a zapracovala prstami do múky. Potom som pridala vodu, aby sa mi cesto krásne spojilo a vypracovala tuhšie nelepivé cesto. Cesto som zabalila do potravinárskej fólie a dala nachvíľku do chladničky, kým som si pripravila veci na plnku.

Plnka
Baby špenát som si na panvici s troškou vody „sparila“, aby stratil objem a pustil prebytočnú vodu, ktorú som z neho potom vyžmýkala. Smotanu som zmiešala s vajíčkami, soľou a korením a dala bokom.

Rúru som si predhriala na 200 stupňov. Okrúhlu formu (23 cm) som vymazala maslom a posypala trochou špaldovej múky. Cesto som si vyvaľkala do tvaru kruhu tak, aby pokrylo celú formu (aj okraje) a pomocou valčeka na cesto som ho premiestnila do formy. Vyčnievajúce cesto z formy som odrezala. Spodok cesta som poprepichovala vidličkou a dala zapiecť na 12 minút.

Potom som cesto vytiahla, na spodok poukladala špenát, kukuricu, nakrájaný feta syr, a to všetko zaliala smotanou, ktorú som predtým dochutila soľou a korením. Na vrch som poukladala cherry paradajky nakrájané na polovicu a dala zapiecť ešte na približne 30 minút.

Dobrú chuť praje Dominika!

www.fitnessguru.sk/recepty/